Jméno: E-mail: HomePage: Jaký je aktuální rok?
Jmeno: Jakub Dyk
Datum: 2013-08-03 18:43:02

A co takhle utýct na betla?? A kolikrát za turnaj takovou sestavu do ruky dostanete? Mimochodem, proč jste neorodoval na minulých MČR za hráče kteří jsou zviklí hrát pouze trhák mus? Pročítal jsem si připomínky k Rakovníku, pan Rus tam taky psal o tom že se bude jenom rozdávat (8x zahozené karty z deseti her) a taky to tak dopadlo, všichni kteří ten nepoviný flek nehrajou tam byli za pitomce a samozřejmě ti co to hrají se plácali po rameni jak to umí a pak si ještě podkuřovali jaký to bylo mistrovství. Bodejť z 50 hráčů tam bylo 24 turnováků, 12 domácích a zbytek bůh ví odkud. Podle vás jsou východní čechy asi pupkem mariášnického světa a zbytek republiky jsou samí pitomci, protože nehrajou mariáš jako vy. Pak se ale MR nemusí hrát, sejde-li se u stolu čtveřice z východních čech medajle si můžete rozdat podle ksichtu, protože nikdo si nedá flek když na to nemá.
Jakub

Jmeno: Ing. Jaromír Krtička
Datum: 2013-08-03 10:46:19

Je fakt, že na posledních MR se povinný flek nehrál (v Kutné Hoře ano) a ve východních Čechách se (až na turnaj v Břechách u Přelouče a na některých turnajích Mariášové Unie) v podstatě nehraje. Holt regionální odlišnost. A právě proto se snažím přesvědčit pořadatele, aby pravidla upravili tak, že jeden den se ta povinnost hrát bude a druhý den ne. Jinak se z MR stává pro změnu regionální turnaj severozápadních Čech, kde se to údajně takhle všude hraje (no, nevím). A to je škoda. MR by mělo být pro všechny a pravidla a propozice by měly být výsledkem nějakého konsenzu. Já jsem stále přesvědčen, že povinný flek je stejná pitomost jako povinný betl nebo durch. Prostě když na ten flek nemám, tak ho nedám. Hraju podle své karty a ne proto, abych protivníkovi pomohl. Takhle to může dopadnout následovně: Bídná karta, ale povinný flek. Soupeři mají 7 trumfů a tři hlášky, takže se budou dlouho, dlouho rozmýšlet, ale pak se přece jen zvednou. Uhrají 157, zaplatíte 10 korun (v červených 20 korun, tedy limit) a můžete to celé zabalit, už nemáte šanci to dohnat. Hra, kterou byste za normálních okolností nehráli, protože nejste sebevrazi. To už pak lze zavést i pravidlo "povinné sto, vždy, i samec, i bez hlášky". Logika je stejná: Nemám šanci to uhrát, ale nahlásit to musím. To by bylo fleků a zajímavých her! Povinný flek navíc vede k pokusům o podvádění - když trhák flek dát nechce, tak ho prostě zapře. A po každé složené hře se musíte znovu a znovu ptát, kde ten trhák je. Děje se to zcela pravidelně.

Byl jsem zatím na včech MR, i v té poněkud nevydařené Kutné Hoře, a všude bylo něco, co mi vyhovovalo i nevyhovovalo. Bylo to tak půl na půl, takže jsem se vždy přizpůsobil. Ale tady to tak nevidím. Takže asi zůstanu doma. A do pravidel příštího MR, bude-li nějaké, se budu snažit prosadit, že povinný flek platí pouze pro severočechy...:-)))

Jmeno: Jakub
Datum: 2013-08-03 09:44:33

Moudrá slova pane Stařec, v podstatě když se sejdou u stolu mariášníci kteří hrají bez povinností tak vlastně nemohou sehrát ani jednu hru, rotože vyhrát všichni nemůžou a nikdo si nedá flek "když nebude mít jistotu že vyhraje, že ano pane Zdeňku". Proto naši pradědci vymysleli všelijaké povinnosti aby se mariáš vůbec mohl hrát. Povinnost je pro všechny hráče stejná (ať je jakákoliv)a hlavně hrají zpravidla dva hráči proti dvoum, v tom je mariáš zjímavej a proto se hraje. Panu Zdeňkovi bych doporučil ať hraje sám se sebou hru "Zelená louka" a dozajista pokaždé vyhraje. Jakub

Jmeno: Stařec
Datum: 2013-08-03 08:16:51

Základní mariáš bez povinností je jednoduchá hra bez variant. Jakmile přidáš jednu povinnost vždy se to rozvětví do několika možností. Pak vzniknou různé odlišnosti nejen regionální. Znám hospodu kde se hraje u třech stolů a u každého jinak. Asi bude nejlepší skončit diskuzi a nechat vše na pořadateli. Pak každý mariášník musí mít radost z toho že se dokáže vyrovnat z každou hrou. Hovgh.

Jmeno: Zdeněk
Datum: 2013-08-02 14:01:33

Jakube a na kolika z těch posledních tří MČR jsi byl?
Já byl na všech třech a můžu tě ubezpečit,že se hrál vždy jiný druh mariáše,bohužel zminovaný trhák mus nebyl na žádném,to je pravda,ale je zhruba +-6 druhů mariáše a těžko lze uspokojit všechny a na všech byli diskuze kde si se mohl vyjádřit k pravidlům,které by třeba pořadatelé změnili,udělal jsi to? U všech tří MČR se hráli 2-3 druhy mariáše,u vás jak je psáno v pravidlech,je pouze 1 druh mariáše a proto jsou tu takové reakce.
Já jen nechápu proč se jeden den nehraje pouze povinné sto? Co by se u vás změnilo? Vždyt když vám příjde trhák,tak můžete flekovat jak jste zvyklý,nebo se pletu? Jak uvádí R.Russ,že by se vás tam mělo sejít kolem stovky,tak minimálně budete sedět u stolu 3 kteří jsou tam od vás a můžete si flekovat jak jste zvyklý při povinné stovce,je tomu tak?
Zdeněk

Jmeno: Jakub Dyk
Datum: 2013-08-02 06:54:24

pane inženýre, váš návrh je zajímavý, ale nemáte pravu v tom, že na minulých MČR se braly ohledy na regionální odlišnosti (trhák mus se mimo K.Horu nikde nehrál), snad akorát na východočeský.
Jakub

Jmeno: Ing. Jaromír Krtička
Datum: 2013-08-02 05:11:31

Ještě jeden návrh k debatě o povinném fleku. Co takhle hrát povinný flek pouze druhý hrací den? To by byla možnost korigovat špatnou kartu betlem. Takové řešení by mohlo vyhovovat všem. Jinak obecně si myslím, že pokud se jedná o mistrovství republiky, měla by pravidla jednotlivých dílčích turnajů brát ohled na regionální odlišnosti mariáše. Tak to zatím na MR vždycky bylo a také to bylo zajímavější. Jinak se z toho stane akce lokálního významu s lokálními pravidly. A příští rok by mohlo dojít i na to, že si pořadatel najust vymyslí ještě "zajímavější" místní pravidla a pro příště tím celé MR zabije. Je to přece celé o dohodě mezi pořadateli a hráči.

Jmeno: Zdeněk
Datum: 2013-07-31 15:17:01

František/Ostrava
Františku,na posledních třech MČR byli vždy náměty,otázky,připomínky,což pořadatelé uvítali,aby popřípadě něco změnili atd..zkrátka diskuze co se komu líbí-nelíbí a pak už bylo na pořadetelích jestli něco změní nebo né a když tu je zavedena takzvaná KNIHA HOSTŮ,tak si myslím,že je tu od toho,aby se diskutovalo a popřípadě něco změnilo,docela to dobře fungovalo u p.Fialy (Rakovník).
A jestli pořadatel dá jasně najevo,že to jsou konečné pravidla a nic se už měnit nebude,tak pak už to je na každém z nás,jestli to bude akceptovat nebo né a když né,tak tam zkrátka nepojede,nemyslíš?

Jmeno: Zdeněk
Datum: 2013-07-31 14:55:26

Ono se říká,když se ti něco nelíbí,tak tam nejezdi a ono na tom něco bude.
Ano máte pravdu,že co region to jiný druh mariáše i jiné karty,na trutnovsku se hraje povinné sto,betly,durchy. Na liberecku a jíčínsku se hraje většinou trojka. Na pardubicku,chrudimsku se hraje povinné sto bez betlů a durchů.Na hradecku se nehraje žádná povinnost. Na ústecko orlicku a v Litomyšli se hrajou pouze červený volba z 8 karet s povinným stem,no a u vás se hraje s povinným flekem a samzřejmě si obhajujete ten svůj mariáš,což je v pořádku.
Ale jestliže se jedná o MČR,což je celorepublikový,tak by se neměl hrát pouze jeden druh mariáše po oba dva dny,byl jsem na posledních třech MČR a vždy byli 2-3 druhy mariáše.
A nesouhlasím,že se furt skládají karty,to jste zřejmě nehráli druh mariáše bez žádný povinnosti,tam se hraje 1 hra z 10.
Vy si snad myslíte,že jsme nikdy nehráli mariáš s povinným flekem? Hráli a už jsme se zařekli,že už na takový turnaj nikdy nepojedem,ale bohužel jsme to porušili a jeli do Břehů u Přelouče,kde jsme si nevzpoměli,že je to s povinným flekem,skončil jsem na 3 místě,ale nebylo to mým uměním,ale že se mě míjeli trháci a byl na té správné straně,byl jsem svědkem několika her,že chudáci museli dát flek a volící strana udělala 110-120 a plácali se po ramenou jak to strašně umějí,když ty chudáci museli dát flek a pak byli za blbce.
Tak že závěrem bych chtěl dodat,že určitě nejsme podělaný,ale chci hrát mariáš,kde si chci dát flek na který mám a né flek na který nemám a musím ho dát,kde z 90 procent je prohra a když bůh dá pouze 90-0. Tento druh mariáše není o umění,ale o fleku na který nemám,když na něj budu mít,tak si ho dám přeci,ale hrajete ho celý život,tak si myslíte,že to je to nejlepší,což je v pořádku,já bych u nás taky nevyměnil ten náš mariáš.
Tak vám přeju,at se vás sejde co nejvíce a at jde list,nic ve zlým,čau Zdeněk.

Jmeno: Jakub Dyk
Datum: 2013-07-31 13:08:24

Jak čtu, tak jsou východočeši celý podělaný z našeho mariáše, že se ve východních čechách "trhák mus" nehraje je asi jenom krajová rarita (místo hraní jenom rozdávaj).U nás na západě se to hraje všude, jak jsem slyšel na severu taky a v Praze a okolí jak by smet. Dokonce k nám na výkendy jezdí němec a oni to hrají jako mi, pokusím se je dostat do PT, pak by to mohlo bý MČR s cmezinárodní účastí.

Jmeno: František
Datum: 2013-07-31 11:26:57

Zdendo, když jedu jako host na turnaj a v tomto případě dokonce na oficiální MČR, musím přeci respektovat pravidla pořadatele turnaje, nemyslíš?
Toto je pouze můj názor, mariáši zdar :-)
František/Ostrava
PS: už se s chlapama moc těšíme!

Jmeno: Leoš Fiala
Datum: 2013-07-30 13:35:22

Zdravím, přeji MČR úspěch a lepší účast bež byla v Rakovníku. Já přijedu, ale co se týče povinného fleku souhlasím s názory kolegů z VČ.
Leoš

Jmeno: Zdeněk Korous
Datum: 2013-07-25 22:34:21

Ahoj kamarádi mariáše ,
jsme rádi za vaše diskuze k připravovanému turnaji,tyto stránky jsou zatím ve zkušebním provozu a stále se ještě ladí taktéž i pravidla.

Jmeno: Petr
Datum: 2013-07-23 16:17:48

Ahoj,oba dva dny se hraje s povinným flekem jo? To je vtip? To se snad nemůže jednat o MČR,kde se preferuje jeden druh mariáše,no nic no,zůstanem doma,čau Petr Hlinsko.

Jmeno: Zdeněk
Datum: 2013-07-21 12:44:59

Dobrý den,budu psát za hodně početnou skupinu mariášníků z východních čech.
Právě ted jsme si přečetli vaše pravidla MR v Panenském Týnci a pokud nezvážíte změny,tak více méně je jisté,že tam určitě nepojedem a myslíme,že by to byla škoda,aby jste přišli minimálně o 20 hráčů a ještě k tomu z těch 20 hráčů jsou poslední 2 mistři republiky.
O co vlastně jde? Jde o nesmyslné pravidlo povinný flek na trháka!!! Komu se takovej mariáš líbí? Dát flek a vědět,že jsem předem poraženej a modlit se,aby nevytáhli hlášku,nebo dvě a udělali 110-130? To se vám líbí,tahat lidi do takovejch her? Co to je za mariáš? Takhle se przněj turnaje s tímto vaším povinným flekem,to už se ve východních čechách vymítilo,protože na takový turnaje přestali lidi jezdit!!
A další věc je ta,že mariáš se hrál a stále hraje o peníze a né,že se po odehrání kola peníze vrátí zpět,to tam může nějakej cvok furt flekovat nesmysly,když ví,že se mu ty peníze vrátí zpět,takhle když ví,že příjde o své peníze,tak si to rychle rozmyslí flekovat nesmysly.
Další věc je ta,že se jedná o MR a preferujou se pouze jednohlavé karty,v republice jsou dvě skupiny hráčů,dle regionů a hrajou se i dvouhlavýma kartama,tak proč se 1 den nehraje jednohlavejma a 2 den dvouhlavejma?
Vemte si příklad z posledního MR z Rakovníka,což je kousek od vás,kde to měl pod palcem pan Fiala a opravdu to měl precizně vymyšlený a byly spokojený obě strany a hlavně nebyl tam povinný flek na trháka, ano povinné sto je v pořádku,jeden den bez betlů a durchů a druhý den s betlama i durchama,nebo druhý den bez žádné povinnosti.
Uvažte to ještě,myslím,že je ještě dost času to změnit,nebo to nemusíte nazývat mistrovství republiky,ale mistrovství středních čech,protože na posledním MR bylo 52 hráčů a z toho 24 jich bylo z východních čech,tak aby vás tam nebylo pouze 30 hráčů,což by byla velká škoda a to jsme se vážně moc těšili k vám,nebo by jsme si mohli myslet,že se nás bojíte,když jsme to už 2x vyhráli a nechcete nás :-D
S pozdravem početná skupina mariášníků z východních čech.

Jmeno: Ing. Jaromír Krtička
Datum: 2013-07-21 05:32:18

Měl bych několik připomínek ke zveřejněným pravidlům MR. Hlavně k povinnosti fleku na trháka. To se dá tolerovat na nějakém marginálním turnaji, ale na MR je to nesmysl. Nutí to hráče flekovat hru, i když takovou hru hrát nechce. Dostanete loženého betla s trumfovým trhákem a musíte dát flek, přestože od začátku víte, že prohrajete. To by se stejným způsobem dalo nutit někoho do betla nebo durcha. Nesmysl. Zvlášť když v prvním turnaji ani není možnost utéct na betla a vyhnout se této podivné povinnosti. Navíc není stanoveno, že když povinostní flek nedáte, je to renonc. Každý to rád zapře.

Vracení peněz po skončení kola a vysoký strop hry (dvacet korun při dvacetníkovém mariáši) povedou k bláznivým flekům neodpovidajícím rozloze karet. Proč potom nedat třeba deset fleků, když vím, že se mi po kole peníze vrátí! A jak je to s dokupy? Také se vrací nebo se odevzdávají pořadateli?

Dle bodu 9 pravidel sáhnete při betlu na štych a platíte renonc. Co to je?

Ostatní připomínky k pravidlům nejsou příliš důležité.

Obávám se, že kvůli těmto zvláštnostem pravidel nepřijede z Trutnova skoro nikdo. A to by nás mrzelo, dva ze tří posledních mistrů republiky byli právé z Trutnova.

Nestály by úpravy pravidel za úvahu?

Ing. Jaromír Krtička, účastník zatím všech MR, Trutnov.

Jmeno: JIŘI
Datum: 2013-07-11 20:00:39

konečně se objevily nějaké informace,už se těším

Jmeno: Robert
Datum: 2013-07-09 17:39:13

moc se těšíme!

Jmeno: Martin
Datum: 2013-06-29 20:12:21

Už se těším

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9