Jméno: E-mail: HomePage: Jaký je aktuální rok?
Jmeno: Jan
Datum: 2013-11-11 15:28:31

Z 80 procent souhlasím s Jardou,ale myslím,že pořadatelé udělali zásadní chybu,že se po oba dva dny hraje vlastně 1 druh mariáše,což není vhodný na MČR,ale pro místní jednodenní turnaje a to je ten kámen úrazu této diskuze.
Já kdybych byl pořadatel,tak bych se snažil prosadit jeden den svůj místní mariáš a druhý den jinej druh mariáše,třeba bych dal hlasovat po internetu a který by vyhrál,ten by se druhej den hrál a byl bych rád,že se zúčastní hráči i z dalekých regionů.
Vzácnej příklad byl v Kutné Hoře,tam se hráli 4 druhy a sjelo se to tam z různých koutů čr.sice to tam pořadatelé nezvládli organizačně a polovina odjela večer domů,ale každej si tam našel ten svůj mariáš.
A ještě pro Jardu:utéct na betla pouze 1 den,tak že se vyvlíknout z povinnosti nejde druhý den.
PS:jsem neutrální a hraju všechno,jen soucítím se všemi.

Jmeno: Jarda Pecháč
Datum: 2013-11-11 08:44:18

Vážení a "vážení" mariášníci a "mariášníci" !
Tak jsem si pozorně přečetl všechny příspěvky, i ty "zasvěcené" a rozhodl jsem se také přijít se svou troškou do mlýna. Zaujaly mne nejobjemnější příspěvky pana ing.Krtičky, které jsou,bohužel,velmi jednostranné a katastrofické.Pane inženýre, mariáš hraju pouhých 50 let,takže jsem docela dobrý začátečník,turnaje jsem pořádal 2x do roka a celkem úspěšně.Kdyby se mělo hrát MR podle přání regionů, musel by turnaj být 14denní a stejně byste neuspokojil všechny - např.s moravskými kartami má Čech šanci hrát opravdu jen tu "Zelenou louku". A Vaše příklady sehraných her nejsou korektní,protože jistě dobře víte, že v mariáši je možné téměř vše a se stejnou kartou uhrajete jednou 150 a podruhé 60.Navíc,jak už někdo podotkl,máme taky betla,takže se z "povinnosti" dá snadno vyvlíknout. A když bude každý hráč kalkulovat jako Vy,tak bude mariáš plakat jako želva. Zažil jsem to kdysi na MR v Kostěnicích a děkuji, nemusím,byl jsem hodně dlouho otrávený.Ale všechno je věc názoru a plně souhlasím s názorem soptíka. Vždyť nás nikdo nenutí, abychom se turnaje zúčastnili! Nejvíc ovšem nerozhodují pravidla, ale kvalita hráčů, protože můžete hrát mus nebo nemus,nebo jen červený, pokud máte u stolu hráče, který si myslí, že umí hrát mariáš,máte nadlouho po chuti na tuto nádhernou hru.Závěrem chci všechny,kteří mají tu chuť do hry a ne do žvanění a výmluv,pozvat na MR, protože hoši z Pan.Týnce to opravdu umí(mám na mysli uspořádání turnajů) a všem se turnaj bude určitě líbit,i když je to s "MUS" !
Mariáši zdar!
Jarda Pecháč

Jmeno: Venda
Datum: 2013-11-09 18:16:28

moc se těšíme a odvezeme si do Krkonoš pohár pro vítěze! :-)
Venda Král

Jmeno: Pepik
Datum: 2013-11-08 12:59:39

Jsem také sám.Když by to klaplo též bych se rád někam vešel.Nabyl jsem dojmu,že to máte zcela pod kontrolou.To je skvělé.Držím palce ať se vše vydaří.Pepik.

Jmeno: Robert Russ
Datum: 2013-11-08 06:58:08

Stando, dohlášky družstev budou při prezentaci,někam se určitě vejdeš. Hrajeme na 10 kol proto, aby každý měl šanci si "trhák mus" osvojit a zvyknout si na odlišnosti hry. Zvolili jsme nejrozšířenější mariáš, což potvrzuje hojná účast hráčů a to mně těší.

Robert st.

Jmeno: Standa
Datum: 2013-11-07 19:50:53

Nevím, proč zde všichni diskutují o pravidlech, mariáš se dá samozřejmě hrát různě, variant je opravdu mnoho, pořadatel pravila určil, takže každý průměrný mariášník ví, co a jak se hraje, co se očekává. Další diskuse je zbytečá, je třeba se tomu přizpůsobit a podat co nejlepší výkon. přeji pořadatelům pevné nervy a neustupovat, podmínky mají všichni stejné. Jen nevím, co se sebou, jsem sám a do žádného družstva se tedy neumím přihlásit...

Jmeno: Marek Polka
Datum: 2013-11-04 06:31:25

Ahoj Roberte,

za ČSM nemám žádnou připomínku, naopak musím pochválit na první pohled precizní přípravu.
Přeji zdar celé akci, těch aktuálně 122 přihlášených 14 dní před začátkem je dobrý příslib vysoké účasti.

Jmeno: Jakub
Datum: 2013-11-03 21:29:14

Vzkaz pro Zdeňka:
Tam kde není inteligence a chybí rozum, nastupuje hrubost, neurvalost a hulváctví a to rozhodně na tyto stránky nepatří. Bez tebe "mistře" se MČR určitě obejde, místo karet se věnuj doučování mateřského jazyka, neboť tvůj písemný projev je na úrovni hlupáka s IQtykve.

Jmeno: Zdeněk
Datum: 2013-11-02 00:10:31

Dyku,ty musíš být hodně jednoduchej,primitivní a zakomplexovanej člověk,měl by ses léčit,děláš dobrou reklamu pořadatelům a určitě se tam budou všichni hrnout,už jen pro tohle doufám,že p.Fiala nepojede.
Se ani nedivím,že p.Krtička odmítl dělat hlavního rozhodčího a to ho pořadatelé prosili,aby přijel,ale když tam bude takový pako,jako je Dyk,tak radši zůstal doma.

Jmeno: Jakub Dyk
Datum: 2013-11-01 06:45:03

Pane Fiala, vemte Zdeňka Kužela z VČ a jeho kámoše, když vám tak podkuřovali po tom vašem mistrovství v Rakovníku, bude aspoň o zábavu postaráno je to mistr, určitě vás ve štychu nenechá.
Jakub

Jmeno: Leoš Fiala
Datum: 2013-10-29 10:58:06

Sháníme dva "dobré" hráče do družstva. Leoš Fiala a Olda Šubrt - Zruč nad Sázavou.
L. Fiala, 777 922 395

Jmeno: Bořek Nesvačil
Datum: 2013-10-23 00:36:27

Pánové, takové ceny? Kde to vidíte, mrkněte na propozice a protočí se vám panenky jako mně. Prase, televizor, sele , vepřové kýty, pivečko, to přeci stojí ztato si o některou z cen zahrát i když "trhák mus" dvakrát nemusím.
To se chasníci z Panenského týnce pěkně plácli přez kapsu, prý jsou vyhlášení v pohoštění, rád se nechám překvapit. Už se těším a jestli nás bude z Vysočiny alespoň pár (chybí mi parťáci do družstva), tak jim předvedeme jak se hraje mariáš.
Bořek z Vysočiny

Jmeno: Zdeněk
Datum: 2013-10-22 15:32:31

Tak koukám,že si pořadatelé pořádně pohráli s přípravou MČR,krásné ceny,hodně jídla atd.tak at se vám to tam řádně zdaří,vám přeje Zdeněk.

Jmeno: Ing. Jaromír Krtička
Datum: 2013-09-28 06:59:39

Koukám, že diskuze skutečně uvázla. Diskutéři se už ani navzájem nenapadají, to je skutečně bída. A bylo to tak zajímavé! Takže za sebe tímto popřeji všem účastníkům letošního MR mnoho úspěchů ve hře, pořadatelům minimum organizačních problémů a už se těším na příští MR, uskuteční-li se nějaké. Snad tam narazím na pravidla, která budou vyhovovat i mým omezeným hráčským schopnostem.

Jmeno: Stařec
Datum: 2013-09-23 08:06:03

Je to zaviněnéno podzimní únavou. ST. St.

Jmeno: Jiří
Datum: 2013-09-21 14:16:54

Zdravím všechny,jak pozoruji tak nám ta diskuze nějak vázne?

Jmeno: Tonda
Datum: 2013-09-09 11:49:02

Zdravím, prý už je jen posledních pár míst k registraci, co je na tom pravdy? Vypadá to ne velký turnaj...snad se tam naše parta ještě dostane!

Jmeno: soptik
Datum: 2013-09-02 14:36:41

nevím, proč se pořád hádáte, že vás někdo do něčeho nutí-. Když jedu na turnaj, tak vím předem, že se musím podrobit pravidlům která určí pořadatel. Já jsem byl na posledním MR v Rakovníku a také jsem se musel přizpůsobit, tak nevím co komu vadí, A ktěm kartám, není to také nucení do něčeho co nechci, já jsem zvyklý hrát s jednohlavými kartami a proč teda musím hrát i dvouhlavými to uvádím jako příklad že každý má nějaké zvyky a chce ,aby se hrálo podle jeho not.Přestaňte se hádat a vzájemně se osočovat, a přijeďte si zahrát mariáš.čau soptík.

Jmeno: Zdeněk
Datum: 2013-08-31 22:49:47

Myslím,že nepomůže ani H Šošky jeho vrozená výřečnost a to znám velice dobře oba dva.

Jmeno: Stařec
Datum: 2013-08-31 08:44:51

Během mnoha mariášnických turnajů se vytvořila mariášnická TOP 30. My ostatní jim děláme křoví. Nepřijede-li špička z východu hrozí nebezpečí, že MR vyhraje nějakej Křovák. Honza Šoška by měl zneužít své vrozené výřečnosti a znovu pokecat s panem Krtičkou o změně postoje k tomuto turnaji. Standa Stařec n. h.

Jmeno: Stařec
Datum: 2013-08-24 07:15:05

V naší partě hrajeme podle pravidel Fořta roubovaného Krtičkou. Pak ještě občas zastupuju v jiných putykách. Patlaniny podle kterých se hraje nelze připsat žádné ze známých mariášnických osobností. St. St.

Jmeno: Zdeněk
Datum: 2013-08-23 23:35:00

Pane Jakube,Kutnou Horu jsem nezminoval a to proto,že jsem tam nebyl,ale tím mě nahráváš na smeč,když se tam jak uvádíš hráli 4 druhy mariáše a tím pádem přijelo 500 lidí,tak si tam všichni našli ten svůj mariáš a byli všichni spokojený a to se v PT bohužel neděje a už asi po třetí napíšu,že se ani na jednom MČR nehrál náš mariáš,pouze jemu podobný.
Proč se nehrál trhák mus na posledních třech MČR? To vážně nevím,já si pravidla nevymyslel,ale vždy se hráli 2-3 druhy mariáše,v Chrudimi dokonce druh který moc nemusím a to je bez povinností,v Kostěnicích volba z 8 karet a pouze červený,povinné sto,tak že všude něco co komu vyhovuje a nebo nevyhovuje.
Tak že se zeptám,proč to není v Pan.Týnci stejný jako v Kutné Hoře,když se tam hráli 4 druhy mariáše a přijelo 500 lidí? Když to bylo tak skvělý.
Proč se hraje pouze 1 druh mariáše,odpoví mě někdo? Děkuji.

Jmeno: Jakub Dyk
Datum: 2013-08-23 20:55:24

Pane Zdeňku na kterým MČR, které uvádíš (Chrudim,Kostěnice,Rakovník)se hrál trhák mus? Na žádným!!! Pořadatelé si udělali pravidla která jim vyhovovala tak, že spokojení bvyli zejména a jenom hráči z VČ a zbytek republiky zůstal raději doma, viz. Rakovník cca 52 hráčů. MČR v Kutné Hoře se hrály 4 druhy mariáše i trhák mus a účast byla přez 500 hráčů z celé ČR, na to jsi zapoměl.
Jakub

Jmeno: Zdeněk
Datum: 2013-08-23 14:59:45

lado a na kolika MČR jsi byl? (Chrudim,Kostěnice,Rakovník)
Pleteš jednodenní turnaj (jak píšeš 6 ročník) s MČR,kde se vždy hráli 2-3 druhy mariáše,v PT se hraje bohužel jenom 1 druh a to ten na který jste zvyklý,což je v pořádku,ale nemělo to být pod záštitou MČR,ale souboj tří regionů (Ústecký kraj,západní čechy a střední čechy)Já byl na všech třech MČR a na každém byli nějaký plusy a mínusy,ale hráli se 2-3 druhy mariáše,kde sis aspon jeden den zahrál dle svých možností a o tom je tato diskuze,co se týče pořadatelství,tak ta bude určitě na vysoké úrovni,ale není možnost výběru mariáše,hraje se pouze jeden a ten se ve východních čechách zatracuje,bohužel a když jseš zvyklej každý rok jezdit na MČR,tak to prostě zamrzí,když letošní rok vynechám a čekat na další rok,kde pořadatelé dají do pravidel 3 druhy mariáš,aby byli spokojení všichni s celé republiky a né jenom z části.
PS: Jenom pro informaci 31.5.2014 se koná MS ve voleném mariáši v Žilině,garantovaná výhra 1000 eur.
A nic ve zlým,určitě si nehraju na experta z VČ,pouze diskutuji.

Jmeno: lada
Datum: 2013-08-23 12:17:31

S hrůzou čtu některé přspěvky - zvláště mistrů republiky a jim podobných.
Pořadatelům vzkazuji - nebojte se nenechte se zastrašit a pokud shodu nevydiskutujete slušnou formou prosaďtě vlastní rozhodnutí. Sám pořádám v malé hospůdce již 6 ročníků čtyřkového mariáše s povinným flekem. K nám pod Říp jezdí hráči a lidé jichž si vážím. Ne zato, že jsou neomylní mistři - několikrát jsem v uvítací řeči zdůraznil, že mariáš smazává rozdíly mezi lidmi - politické vědomostní, názorové - k úspěchu je třeba i kousek sportovního štěstí." Líbí "se mi vyhrůžky rozohněných hráčů z východu Čech - účast - neúčast vždyť to není vůbec povinné - jen pro vysvětlení - jeden z Vašich největších expertů hlavně v diskuzi - označuje naše klání za marginální - chybí už jen přejít k urážkám typu stupidní a morálně pokleslé. Přesto nás v PT hraje okolo 100 i bez expertů z VČ kraje. Znám se s většinou organizátorů z PT , Ústí nad Labem - znám Vás, jako karbaníky ale zároveň slušné a rozhodné chlapi - ať už tento pseudospor dopadne jakkoli - já - Kluci od Řípu stojíme vždy za Vámi. Rozhodněnte se svobodně - hrajeme karty a ne Naše furianty.

Jmeno: Stařec
Datum: 2013-08-21 08:33:43

Vyslal jsem pátrací balon a bylo zjištěno že firma Corouss and company (Korousové a kumpáni) má dobrou pověst. Na turnaj přijedu. Standa Stařec.

Jmeno: Honza
Datum: 2013-08-19 16:44:23

Ahoj,tak u nás hrajeme pouze červený,volba z 8 karet a povinné sto,byli jsme asi na dvou turnajích s povinným flekem a musím souhlasit s chlapama z východních čech,že jsem nehrál horší mariáš a víc krát už néé,tak ještě že to je tak daleko,že nás to ani nemrzí,že tam budem chybět.
Říkáme si tady proč se to nazývá MČR,když se hraje jenom 1 druh mariáše? Divný.
Jediný s čím souhlasím je,že o konečném pořadí rozhodují body z jednotlivých kol a pak až peníze,je to nejspravedlivější,čau Honza Litomyšl.

Jmeno: Robert Russ
Datum: 2013-08-16 18:46:31

MČR se hraje na deset kol, rozvržených do dvou hracích dnů. O pořadí družstev rozhodují body získané z 1 - 5 kola, tzn., že v každém kole se určí pořadí všech hráčů družstva podle vyhraných peněz a toto se přenáší jako body do celkového součtu družstva. Vítězem se stane družstvo s nejnižším součtem bodů, v případě rovnosti bodů rozhoduje vyšší finanční zisk družstva. O pořadí jednotlivců rozhodne nejnižší počet získaných bodů (umístění) v kolech 1 - 10, tzn., že v každém kole se určí pořadí hráčů podle vyhraných peněz a toto se přenáší jako body do celkového součtu. Mistrem ČR se stane hráč s nejnižším součtem bodů, v případě rovnosti bodů rozhoduje vyšší finanční zisk hráče.

Robert Russ

Jmeno: JIŘI
Datum: 2013-08-15 22:36:33

Ještě by to chtělo napsat jak se bude turnaj hodnotit.Jako loni v Rakovníku nebo jak jsme zvyklý na severu.

Jmeno: Zdeněk
Datum: 2013-08-03 21:51:44

Tak koukám,že J.Dyk vůbec nepochopil podstatu této diskuze a to proto,že vůbec nečte co píšu a neodpovídá na otázky a když už něco vybere z příspěvku,tak jen to co se mu hodí a ještě k tomu na to arogantně reaguje.
Zajímalo by mě kde jste se dočetl v mém příspěvku,že se u nás hraje bez povinnosti? Mimochodem,proč jste si neorodoval Vy v Rakovníku za svůj trháček? A vůbec nechápu proč by měl orodovat p.Krtička,který bojuje o pravý opak,tak si říkám jestli nejste malinko mimo.
Ano,p.Russ psal příspěvek (aspon někdo!!),ale co takhle zveřejnit co mu na to odpověděl pořadatel L.Fiala? A můžu vás ubezpečit,že 24 turnováků tam určitě nebylo,tuším,že žádnej. Vy jste tam byl a viděl jak se tam plácali po ramenou? Pochybuju,zřejmě jste byl doma a hrál tu vaší oblíbenou hru ZELENÁ LOUKA,já ji neznám,ale u Dyků je to zřejmě oblíbená hra a tráví tím dlouhé večery.
Tak že Dyku,chce to víc číst a neblejt tady takové nesmysly!!
Pan Stařec je konečně někdo,kdo pochopil účel této diskuze.

Jmeno: Jakub Dyk
Datum: 2013-08-03 18:43:02

A co takhle utýct na betla?? A kolikrát za turnaj takovou sestavu do ruky dostanete? Mimochodem, proč jste neorodoval na minulých MČR za hráče kteří jsou zviklí hrát pouze trhák mus? Pročítal jsem si připomínky k Rakovníku, pan Rus tam taky psal o tom že se bude jenom rozdávat (8x zahozené karty z deseti her) a taky to tak dopadlo, všichni kteří ten nepoviný flek nehrajou tam byli za pitomce a samozřejmě ti co to hrají se plácali po rameni jak to umí a pak si ještě podkuřovali jaký to bylo mistrovství. Bodejť z 50 hráčů tam bylo 24 turnováků, 12 domácích a zbytek bůh ví odkud. Podle vás jsou východní čechy asi pupkem mariášnického světa a zbytek republiky jsou samí pitomci, protože nehrajou mariáš jako vy. Pak se ale MR nemusí hrát, sejde-li se u stolu čtveřice z východních čech medajle si můžete rozdat podle ksichtu, protože nikdo si nedá flek když na to nemá.
Jakub

Jmeno: Ing. Jaromír Krtička
Datum: 2013-08-03 10:46:19

Je fakt, že na posledních MR se povinný flek nehrál (v Kutné Hoře ano) a ve východních Čechách se (až na turnaj v Břechách u Přelouče a na některých turnajích Mariášové Unie) v podstatě nehraje. Holt regionální odlišnost. A právě proto se snažím přesvědčit pořadatele, aby pravidla upravili tak, že jeden den se ta povinnost hrát bude a druhý den ne. Jinak se z MR stává pro změnu regionální turnaj severozápadních Čech, kde se to údajně takhle všude hraje (no, nevím). A to je škoda. MR by mělo být pro všechny a pravidla a propozice by měly být výsledkem nějakého konsenzu. Já jsem stále přesvědčen, že povinný flek je stejná pitomost jako povinný betl nebo durch. Prostě když na ten flek nemám, tak ho nedám. Hraju podle své karty a ne proto, abych protivníkovi pomohl. Takhle to může dopadnout následovně: Bídná karta, ale povinný flek. Soupeři mají 7 trumfů a tři hlášky, takže se budou dlouho, dlouho rozmýšlet, ale pak se přece jen zvednou. Uhrají 157, zaplatíte 10 korun (v červených 20 korun, tedy limit) a můžete to celé zabalit, už nemáte šanci to dohnat. Hra, kterou byste za normálních okolností nehráli, protože nejste sebevrazi. To už pak lze zavést i pravidlo "povinné sto, vždy, i samec, i bez hlášky". Logika je stejná: Nemám šanci to uhrát, ale nahlásit to musím. To by bylo fleků a zajímavých her! Povinný flek navíc vede k pokusům o podvádění - když trhák flek dát nechce, tak ho prostě zapře. A po každé složené hře se musíte znovu a znovu ptát, kde ten trhák je. Děje se to zcela pravidelně.

Byl jsem zatím na včech MR, i v té poněkud nevydařené Kutné Hoře, a všude bylo něco, co mi vyhovovalo i nevyhovovalo. Bylo to tak půl na půl, takže jsem se vždy přizpůsobil. Ale tady to tak nevidím. Takže asi zůstanu doma. A do pravidel příštího MR, bude-li nějaké, se budu snažit prosadit, že povinný flek platí pouze pro severočechy...:-)))

Jmeno: Jakub
Datum: 2013-08-03 09:44:33

Moudrá slova pane Stařec, v podstatě když se sejdou u stolu mariášníci kteří hrají bez povinností tak vlastně nemohou sehrát ani jednu hru, rotože vyhrát všichni nemůžou a nikdo si nedá flek "když nebude mít jistotu že vyhraje, že ano pane Zdeňku". Proto naši pradědci vymysleli všelijaké povinnosti aby se mariáš vůbec mohl hrát. Povinnost je pro všechny hráče stejná (ať je jakákoliv)a hlavně hrají zpravidla dva hráči proti dvoum, v tom je mariáš zjímavej a proto se hraje. Panu Zdeňkovi bych doporučil ať hraje sám se sebou hru "Zelená louka" a dozajista pokaždé vyhraje. Jakub

Jmeno: Stařec
Datum: 2013-08-03 08:16:51

Základní mariáš bez povinností je jednoduchá hra bez variant. Jakmile přidáš jednu povinnost vždy se to rozvětví do několika možností. Pak vzniknou různé odlišnosti nejen regionální. Znám hospodu kde se hraje u třech stolů a u každého jinak. Asi bude nejlepší skončit diskuzi a nechat vše na pořadateli. Pak každý mariášník musí mít radost z toho že se dokáže vyrovnat z každou hrou. Hovgh.

Jmeno: Zdeněk
Datum: 2013-08-02 14:01:33

Jakube a na kolika z těch posledních tří MČR jsi byl?
Já byl na všech třech a můžu tě ubezpečit,že se hrál vždy jiný druh mariáše,bohužel zminovaný trhák mus nebyl na žádném,to je pravda,ale je zhruba +-6 druhů mariáše a těžko lze uspokojit všechny a na všech byli diskuze kde si se mohl vyjádřit k pravidlům,které by třeba pořadatelé změnili,udělal jsi to? U všech tří MČR se hráli 2-3 druhy mariáše,u vás jak je psáno v pravidlech,je pouze 1 druh mariáše a proto jsou tu takové reakce.
Já jen nechápu proč se jeden den nehraje pouze povinné sto? Co by se u vás změnilo? Vždyt když vám příjde trhák,tak můžete flekovat jak jste zvyklý,nebo se pletu? Jak uvádí R.Russ,že by se vás tam mělo sejít kolem stovky,tak minimálně budete sedět u stolu 3 kteří jsou tam od vás a můžete si flekovat jak jste zvyklý při povinné stovce,je tomu tak?
Zdeněk

Jmeno: Jakub Dyk
Datum: 2013-08-02 06:54:24

pane inženýre, váš návrh je zajímavý, ale nemáte pravu v tom, že na minulých MČR se braly ohledy na regionální odlišnosti (trhák mus se mimo K.Horu nikde nehrál), snad akorát na východočeský.
Jakub

Jmeno: Ing. Jaromír Krtička
Datum: 2013-08-02 05:11:31

Ještě jeden návrh k debatě o povinném fleku. Co takhle hrát povinný flek pouze druhý hrací den? To by byla možnost korigovat špatnou kartu betlem. Takové řešení by mohlo vyhovovat všem. Jinak obecně si myslím, že pokud se jedná o mistrovství republiky, měla by pravidla jednotlivých dílčích turnajů brát ohled na regionální odlišnosti mariáše. Tak to zatím na MR vždycky bylo a také to bylo zajímavější. Jinak se z toho stane akce lokálního významu s lokálními pravidly. A příští rok by mohlo dojít i na to, že si pořadatel najust vymyslí ještě "zajímavější" místní pravidla a pro příště tím celé MR zabije. Je to přece celé o dohodě mezi pořadateli a hráči.

Jmeno: Zdeněk
Datum: 2013-07-31 15:17:01

František/Ostrava
Františku,na posledních třech MČR byli vždy náměty,otázky,připomínky,což pořadatelé uvítali,aby popřípadě něco změnili atd..zkrátka diskuze co se komu líbí-nelíbí a pak už bylo na pořadetelích jestli něco změní nebo né a když tu je zavedena takzvaná KNIHA HOSTŮ,tak si myslím,že je tu od toho,aby se diskutovalo a popřípadě něco změnilo,docela to dobře fungovalo u p.Fialy (Rakovník).
A jestli pořadatel dá jasně najevo,že to jsou konečné pravidla a nic se už měnit nebude,tak pak už to je na každém z nás,jestli to bude akceptovat nebo né a když né,tak tam zkrátka nepojede,nemyslíš?

Jmeno: Zdeněk
Datum: 2013-07-31 14:55:26

Ono se říká,když se ti něco nelíbí,tak tam nejezdi a ono na tom něco bude.
Ano máte pravdu,že co region to jiný druh mariáše i jiné karty,na trutnovsku se hraje povinné sto,betly,durchy. Na liberecku a jíčínsku se hraje většinou trojka. Na pardubicku,chrudimsku se hraje povinné sto bez betlů a durchů.Na hradecku se nehraje žádná povinnost. Na ústecko orlicku a v Litomyšli se hrajou pouze červený volba z 8 karet s povinným stem,no a u vás se hraje s povinným flekem a samzřejmě si obhajujete ten svůj mariáš,což je v pořádku.
Ale jestliže se jedná o MČR,což je celorepublikový,tak by se neměl hrát pouze jeden druh mariáše po oba dva dny,byl jsem na posledních třech MČR a vždy byli 2-3 druhy mariáše.
A nesouhlasím,že se furt skládají karty,to jste zřejmě nehráli druh mariáše bez žádný povinnosti,tam se hraje 1 hra z 10.
Vy si snad myslíte,že jsme nikdy nehráli mariáš s povinným flekem? Hráli a už jsme se zařekli,že už na takový turnaj nikdy nepojedem,ale bohužel jsme to porušili a jeli do Břehů u Přelouče,kde jsme si nevzpoměli,že je to s povinným flekem,skončil jsem na 3 místě,ale nebylo to mým uměním,ale že se mě míjeli trháci a byl na té správné straně,byl jsem svědkem několika her,že chudáci museli dát flek a volící strana udělala 110-120 a plácali se po ramenou jak to strašně umějí,když ty chudáci museli dát flek a pak byli za blbce.
Tak že závěrem bych chtěl dodat,že určitě nejsme podělaný,ale chci hrát mariáš,kde si chci dát flek na který mám a né flek na který nemám a musím ho dát,kde z 90 procent je prohra a když bůh dá pouze 90-0. Tento druh mariáše není o umění,ale o fleku na který nemám,když na něj budu mít,tak si ho dám přeci,ale hrajete ho celý život,tak si myslíte,že to je to nejlepší,což je v pořádku,já bych u nás taky nevyměnil ten náš mariáš.
Tak vám přeju,at se vás sejde co nejvíce a at jde list,nic ve zlým,čau Zdeněk.

Jmeno: Jakub Dyk
Datum: 2013-07-31 13:08:24

Jak čtu, tak jsou východočeši celý podělaný z našeho mariáše, že se ve východních čechách "trhák mus" nehraje je asi jenom krajová rarita (místo hraní jenom rozdávaj).U nás na západě se to hraje všude, jak jsem slyšel na severu taky a v Praze a okolí jak by smet. Dokonce k nám na výkendy jezdí němec a oni to hrají jako mi, pokusím se je dostat do PT, pak by to mohlo bý MČR s cmezinárodní účastí.

Jmeno: František
Datum: 2013-07-31 11:26:57

Zdendo, když jedu jako host na turnaj a v tomto případě dokonce na oficiální MČR, musím přeci respektovat pravidla pořadatele turnaje, nemyslíš?
Toto je pouze můj názor, mariáši zdar :-)
František/Ostrava
PS: už se s chlapama moc těšíme!

Jmeno: Leoš Fiala
Datum: 2013-07-30 13:35:22

Zdravím, přeji MČR úspěch a lepší účast bež byla v Rakovníku. Já přijedu, ale co se týče povinného fleku souhlasím s názory kolegů z VČ.
Leoš

Jmeno: Zdeněk Korous
Datum: 2013-07-25 22:34:21

Ahoj kamarádi mariáše ,
jsme rádi za vaše diskuze k připravovanému turnaji,tyto stránky jsou zatím ve zkušebním provozu a stále se ještě ladí taktéž i pravidla.

Jmeno: Petr
Datum: 2013-07-23 16:17:48

Ahoj,oba dva dny se hraje s povinným flekem jo? To je vtip? To se snad nemůže jednat o MČR,kde se preferuje jeden druh mariáše,no nic no,zůstanem doma,čau Petr Hlinsko.

Jmeno: Zdeněk
Datum: 2013-07-21 12:44:59

Dobrý den,budu psát za hodně početnou skupinu mariášníků z východních čech.
Právě ted jsme si přečetli vaše pravidla MR v Panenském Týnci a pokud nezvážíte změny,tak více méně je jisté,že tam určitě nepojedem a myslíme,že by to byla škoda,aby jste přišli minimálně o 20 hráčů a ještě k tomu z těch 20 hráčů jsou poslední 2 mistři republiky.
O co vlastně jde? Jde o nesmyslné pravidlo povinný flek na trháka!!! Komu se takovej mariáš líbí? Dát flek a vědět,že jsem předem poraženej a modlit se,aby nevytáhli hlášku,nebo dvě a udělali 110-130? To se vám líbí,tahat lidi do takovejch her? Co to je za mariáš? Takhle se przněj turnaje s tímto vaším povinným flekem,to už se ve východních čechách vymítilo,protože na takový turnaje přestali lidi jezdit!!
A další věc je ta,že mariáš se hrál a stále hraje o peníze a né,že se po odehrání kola peníze vrátí zpět,to tam může nějakej cvok furt flekovat nesmysly,když ví,že se mu ty peníze vrátí zpět,takhle když ví,že příjde o své peníze,tak si to rychle rozmyslí flekovat nesmysly.
Další věc je ta,že se jedná o MR a preferujou se pouze jednohlavé karty,v republice jsou dvě skupiny hráčů,dle regionů a hrajou se i dvouhlavýma kartama,tak proč se 1 den nehraje jednohlavejma a 2 den dvouhlavejma?
Vemte si příklad z posledního MR z Rakovníka,což je kousek od vás,kde to měl pod palcem pan Fiala a opravdu to měl precizně vymyšlený a byly spokojený obě strany a hlavně nebyl tam povinný flek na trháka, ano povinné sto je v pořádku,jeden den bez betlů a durchů a druhý den s betlama i durchama,nebo druhý den bez žádné povinnosti.
Uvažte to ještě,myslím,že je ještě dost času to změnit,nebo to nemusíte nazývat mistrovství republiky,ale mistrovství středních čech,protože na posledním MR bylo 52 hráčů a z toho 24 jich bylo z východních čech,tak aby vás tam nebylo pouze 30 hráčů,což by byla velká škoda a to jsme se vážně moc těšili k vám,nebo by jsme si mohli myslet,že se nás bojíte,když jsme to už 2x vyhráli a nechcete nás :-D
S pozdravem početná skupina mariášníků z východních čech.

Jmeno: Ing. Jaromír Krtička
Datum: 2013-07-21 05:32:18

Měl bych několik připomínek ke zveřejněným pravidlům MR. Hlavně k povinnosti fleku na trháka. To se dá tolerovat na nějakém marginálním turnaji, ale na MR je to nesmysl. Nutí to hráče flekovat hru, i když takovou hru hrát nechce. Dostanete loženého betla s trumfovým trhákem a musíte dát flek, přestože od začátku víte, že prohrajete. To by se stejným způsobem dalo nutit někoho do betla nebo durcha. Nesmysl. Zvlášť když v prvním turnaji ani není možnost utéct na betla a vyhnout se této podivné povinnosti. Navíc není stanoveno, že když povinostní flek nedáte, je to renonc. Každý to rád zapře.

Vracení peněz po skončení kola a vysoký strop hry (dvacet korun při dvacetníkovém mariáši) povedou k bláznivým flekům neodpovidajícím rozloze karet. Proč potom nedat třeba deset fleků, když vím, že se mi po kole peníze vrátí! A jak je to s dokupy? Také se vrací nebo se odevzdávají pořadateli?

Dle bodu 9 pravidel sáhnete při betlu na štych a platíte renonc. Co to je?

Ostatní připomínky k pravidlům nejsou příliš důležité.

Obávám se, že kvůli těmto zvláštnostem pravidel nepřijede z Trutnova skoro nikdo. A to by nás mrzelo, dva ze tří posledních mistrů republiky byli právé z Trutnova.

Nestály by úpravy pravidel za úvahu?

Ing. Jaromír Krtička, účastník zatím všech MR, Trutnov.

Jmeno: JIŘI
Datum: 2013-07-11 20:00:39

konečně se objevily nějaké informace,už se těším

Jmeno: Robert
Datum: 2013-07-09 17:39:13

moc se těšíme!

Jmeno: Martin
Datum: 2013-06-29 20:12:21

Už se těším

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9